Smart Manufacturing bent u er klaar voor?
Zijn uw meetinstrumenten “IoT Ready”?

Deze vraag lijkt misschien ongebruikelijk voor eenvoudig meetgereedschap. Is smart manufacturing nodig dan? Uiteraard mag iedereen dat zelf beslissen. Maar weet u wat tegenwoordig al standaard mogelijk is met de Zwitserse producent Sylvac? Naast, uiteraard, draadloos meetdata verzenden?

Smart manufacturing voor handmeetgereedschap:

Kalibratie en beheer:

  • Melding op display van het instrument wanneer de kalibratietermijn (bijna) verstreken is.
  • Apparaat blokkeren wanneer de kalibratietermijn verstreken is (U hoeft de apparaten dan ook niet meer “in te zamelen”. Ze brengen ze vanzelf terug als het niet meer werkt)

Dataverwerking:

  • Instrument display laten knipperen, zodat de bediener ziet wélk meetmiddel er gebruikt moet worden voor een bepaalde meting. Handig wanneer u meerdere instrumenten gebruikt om één product te meten.
  • Meerdere waarden (bijvoorbeeld digitale meetklokken) tegelijk uitlezen.
  • Data verzamelen via een mobiele App (Android en iOS). U kunt tot 9 instrumenten koppelen aan de gratis app.

Bediening, vanaf een PC of App:

(Dus niet via de knopjes op het instrument. Dat is vaak een vrij lastige en tijdrovende klus!)

  • PRESET waarden instellen via de App of via een PC
  • Toleranties (op bijvoorbeeld een meetklok) instellen
  • Bij sommige apparaten (zoals meetklokken) kunnen niet gebruikte functies worden uitgezet. Uiteraard kunnen die later weer aangezet worden wanneer dat nodig is. Hiermee voorkomt u dat operators een meetinstrument verkeerd instellen of ontregelen.

3D Meten waar en wanneer u maar wilt?

Trimos introduceerde onlangs de unieke, mobiele 3D meetmachine Trimos C4. Dit unieke concept maakt echt CNC 3D meten bereikbaar en écht mobiel. Het systeem kan 360 graden draaien en zo kunnen er bijvoorbeeld 4 verschillende opstellingen worden gemaakt rondom de basis. U tovert een standaard vlaktafel eenvoudig om in een CNC 3D meetmachine! Direct in productie, direct bij uw verspanende machines bijvoorbeeld.

Vaak is de meetkamer een beruchte bottleneck. Men wacht op een  goedkeuring voor wat betreft de maatvoering, voordat er verder gewerkt / geproduceerd kan worden. Met dit apparaat kunnen bepaalde hoofdkenmerken van een product al worden gecontroleerd voor dat de al dan niet verplichte metingen in de meetkamer worden uitgevoerd.

De volledige CNC metingen kunnen op CAD data of via Teach-In geprogrammeerd worden.

Slim machines afstellen?

Voor het afstellen van o.a. bewerkingsmachines wordt vaak gebruik gemaakt van waterpassen. Vaak zijn dat “ouderwetse” analoge libelle waterpassen. Dat is een reeds lang bewezen en goede techniek, maar niet overdraagbaar naar de digitale omgeving. Om die reden maakt Wyler AG uit Zwitserland hier al jaren ook digitale varianten voor. Deze zijn zeer nauwkeurig en kunnen op afstand worden uitgelezen middels een Windows PC of een App. Ook kunnen twee sensoren worden gecombineerd tot een 2D systeem, wat zowel X als Y rotaties (pitch en roll) tegelijk kan meten.